2015. október 27., kedd

Céklakrémleves | gasztro

01

Imádom a krémleveseket, mert általában egyszerű alapanyagokból állnak, gyorsan elkészíthetőek és nagyon finomak, ráadásul minden évszakban megállják a helyüket.

Céklából még sosem főztem, sőt, eddig egyáltalán nem volt dolgom ezzel a zöldséggel, már ami az ételek elkészítését illeti; viszont pár hete egyre inkább kívánom, és gondoltam, egy krémlevessel kezdem az ismerkedést, mert ezt a fajta ételt még sosem sikerült elrontanom.

02

Hozzávalók (6-8 adag)
4 nagyobb cékla
2 nagyobb alma
4-5 evőkanál tejföl
víz

bors
fehérbors
szerecsendió

Elkészítés

1. A céklát és az almát megpucoljuk, kockára vágjuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. A cékla leve erősen fog, én nejlonzacsit húztam a bal kezemre, azzal fogtam pucolás-vágás közben :D

2. Hozzáadjuk a fűszereket: sót, borsot, fehérborsot, szerecsendiót ízlés szerint. Először inkább kevesebbet tegyünk; ha nem érezzük elég ízesnek, később még pótolhatjuk a fűszereket.

3. Ha megpuhult a cékla, levesszük a tűzről és botmixer segítségével krémesítjük a levesünket. Én elég sűrűnek találtam, úgyhogy bőven öntöttem még hozzá forró vizet, de ez nyilván egyéni ízlés kérdése, mindenki állítsa be az általa vágyott állagot :)

4. Következik a tejföl: én egy üveg mérőedénybe teszem a kívánt mennyiséget, erre merek rá egy merőkanállal a levesből, összeturmixolom, majd addig ismétlem utóbbi két lépést, amíg a keverék ugyanolyan forró lesz, mint a leves – a fokozatos melegítés miatt nem csapódik ki a tejföl. Hozzáöntjük a keveréket a leveshez és homogénre keverjük.

5. Végül megkóstoljuk, ízesítünk még rajta, ha szükséges, majd tálaljuk. Mi most csak magában ettük, nem tudtam elképzelni, mi illene hozzá, így visszagondolva talán valami olajos maggal lehetett volna feldobni. Hmm, vagy esetleg fetával? Legközelebb kipróbálom :)

03

A végeredmény egy könnyű, nem túl laktató, ám igen ízletes leves lett, őszi estékre tökéletes! A színe pedig brutális, a képek nem adják vissza a látványt; egy kis speciális dekorral el tudom képzelni a halloweeni menü részeként is, akkor esetleg kicsit kevesebb tejföllel érdemes készíteni, hogy sötétebb legyen a színe. Ha pedig hagyjuk, hogy pucolás-vágás közben megfogja a kezünket a céklalé, a jelmezünk egy része is megvan :D

Nektek mi a kedvenc krémlevesetek?

7 megjegyzés:

  1. Én eleve nagyon szeretem a céklát, érdekes ötlet belőle krémlevest készíteni. krémlevesről jut eszembe, egyszer általánosban kukorica krémleves volt, amibe a konyhásnénik beledobáltak egy marék popcornt.....nem kívánom senkinek hogy valaha ilyet egyen :DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jujujj :D Pedig a kukoricakrémleves nagyon finom tud lenni, én sok chilivel, sajttal és tortilla chips-szel szeretem :)

      Törlés
    2. Amit te készítesz az tuti finom, de ez ügye menza volt....konzerv kukorica lé ízű volt bah :D

      Törlés
  2. Imádom a krémleveseket, imádom a céklát - de bevallom a kettő találkozására sosem gondoltam még. Mindenképpen kipróbálom, köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  3. Szeretem a céklát, eddig majonézes formájában ettem. Ez gusztán hangzik.
    Amúgy nálunk csak hagyma leves van ami krém. De szeretnék egyszer sajtkrém levest enni. Van valami jó recepted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajtkrémleves még nem csináltam, úgyhogy nem tudok segíteni, de én általában a nosalty.hu oldalon keresgélek, kiválasztom a legnépszerűbb recepteket, elolvasom a hozzászólásokat, majd módosítok az ízlésemnek megfelelően, esetleg több receptből gyártok egy újat. Ez a leves is így készült :)

      Törlés