2015. június 18., csütörtök

Epres túrótorta | gasztro

epres túrótorta 01

Nem, nem avanzsálok gasztorbloggá, és azzal is tisztában vagyok, hogy nem találtam fel a spanyolviaszt, tele van az internet túrótorta-receptekkel – de olyan jó érzés volt elkészíteni ezt a tortát, hogy szerettem volna veletek is megosztani valahogyan az élményt.

Két receptet ötvöztem, ezt és ezt, az egyikből az alapot vettem, a másikból a krémet – mindkettőből az egyszerűbbet :D, és picit módosítottam rajtuk. Mindkét recept kisebb formára szólt, mint az enyém  - ami 25 cm átmérőjű –, de szerintem így sem lett lapos. Én eperrel készítettem, de persze más gyümölccsel is szuper lehet, legközelebb meggyet fogok használni.

epres túrótorta 02

Hozzávalók:

Az alaphoz:
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 1 evőkanál margarin
  • 2 evőkanál porcukor
  • 7 evőkanál kávé
  • 4 evőkanál tej
A krémhez:
  • 50 dkg túró
  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 evőkanál tejföl (vagy natúr joghurt a savanykásabb ízek kedvelőinek)
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1-2 citrom leve és lereszelt héja
  • zselatin*
  • 1,5 dl tej
  • eper**
A tetejére:
  • 1 tasak tortazselé
  • eper**

epres túrótorta 03

Elkészítés:

1. Először az alapot készítettem el; ezzel nagyon egyszerű a dolgunk: összekeverjük és összedolgozzuk az összes hozzávalót (a vajat én felolvasztottam), majd belelapogatjuk a tortaformába. Az eredeti recept azt ajánlja, vajazzuk ki a formát – én erről megfeledkeztem, és nem okozott problémát. Ha erőteljesebb kávéízt szeretnénk, a tej helyett is kávét tegyünk a masszába, és fordítva; de a teljes alap elhagyható, anélkül is megállja a helyét a sütemény.

2. Következik a krém. A túrót törjük át villával, ha nagyon darabos lenne, majd keverjük össze a vajjal (szintén megolvasztottam), a cukrokkal, a tejföllel, a citromhéjjal és –lével. Az eredeti recept 20 dkg porcukrot ír, én ezt soknak éreztem, ezért eleve csak 10 dkg-t használtam, de hacsak nem vagyunk kifejezetten édesszájúak, 5 dkg is elég lehet. Én egy citromot használtam fel, de utólag azt mondom, kettő is mehetett volna bele, úgysem lett volna savanyú.

3. *Az eredeti recept szerint a torta 3 teáskanál zselatin segítségével éri el a megfelelő állagot, ami 1,5 dl forró tejben oldandó fel. Én 2 csomag Dr. Oetker Expressz Zselatin fixet használtam (mert ez volt otthon), amit csak a kész krémbe kell keverni, így én először beleöntöttem a tejet a krémbe, elkevertem, majd ezután jött a zselatin fix.

4. A kekszes alapra terítsünk egy vékony réteget a krémből, erre jön az eper.
** Sajnos nem tudok pontos mennyiséget mondani az epret illetően, mindenesetre minél több, annál jobb. Én most csak minimális mennyiséget tudtam a krémbe tenni, mert szorgos kezek már megdézsmálták az eperültetvényünket :), így a megmosott, félbevágott eperszemekkel egy rétegben borítottam az alapot, majd óvatosan ráöntöttem a krémet. Ha több eprem lett volna, a krémmel több sorban rétegezve helyeztem volna el őket.

5. Ezután betettem a tortát a hűtőbe kb. 1 órára, hogy megdermedjen annyira, hogy a tetejére kerülő eperszemek ne süllyedjenek el benne. Kihagyható lépés, ha csak az íz a fontos :)

6. Az idő leteltével félbevágott eperszemekkel borítottam a tortát, majd piros tortazselével koronáztam meg. Az általam használt zselét 2,5 dl forró vízzel kellett kikeverni, ami szinte teljesen ellepte az epreket, de ha nektek olyan típusú van otthon, amit kevesebb folyadékban kell feloldani, lehet, hogy két csomag is elkél belőle.

7. Most következik a legrosszabb rész, a türelemjáték, 2-3 óra hűtés minimum kell neki. Mielőtt levesszük a tortaforma kapcsos részét, érdemes egy késsel végigmenni a torta és a forma találkozásánál a biztonság kedvéért.

És így járnak a türelmetlenek, akik a nagy gonddal készített tortájukat minél előbb szeretnék megkóstolni:

epres túrótorta 04

Ha tetszett a bejegyzés, és szívesen látnátok tőlem máskor is gasztro jellegű írásokat-képeket, jelezzétek; ha pedig esetleg kipróbáltátok a receptet, mindenképpen írjátok meg, milyen lett az eredmény! :)

10 megjegyzés:

  1. Nagyon étvágygerjesztő :) Jöhet még recept :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett! Kissé savanykásan, de mégis édesen nem is kell ennél jobb (és a fagyinál tartalmasabb) édesség a kánikulához. :)
    Én egy doboz mézes gabonapehellyel szemezek itthon, mert önmagában nem nagy szám, de lehet keksznek vagy szintén sütés nélküli alapnak kipróbálom, egy próbát megér.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Hú, jól hangzik; mivel kevernéd össze, hogy alap legyen belőle?

      Törlés
  3. Nagyon jól néz ki, biztos nagyon finom is lesz, most én is megkívántam :D

    VálaszTörlés
  4. Aaa, de jól néz ki, ezt biztos elkészítem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak támogatni tudom az ötletet! :)

      Törlés
  5. Jöhet, jöhet! Nagyon guszta, és most falok a nemrét elkészült pudinggal töltött muffinomból, mert megéheztettél:D

    VálaszTörlés