2014. május 18., vasárnap

Interjú Petrával, a Pet’la Plate körömnyomda lemezek alkotójával

Már sokan hallhattatok a Pet’la Plate körömnyomda lemezekről, és Petráról, akinek a fejéből ez az egész kipattant. Ez a fiatal lány véghezvitte azt, amiről sokan csak álmodozunk: támadt egy zseniális ötlete, majd meg is valósította. Egyszerűnek hangzik, mégis nagyon keveseknek sikerül.

Kíváncsi voltam Petrára, a lemezek mögött megbúvó munkára, úgyhogy készítettem vele egy interjút, ezt olvashatjátok ebben a bejegyzésben.

Honnan jött az ötlet, hogy saját lemezeket gyárt(as)s?
Sokféle lemezt rendeltem magamnak, egészen beleőrültem a nyomdázásba. Egyik este ültem az asztalkámnál és morogtam a páromnak, hogy ez ezért nem jó, az meg azért, és miért nincs ilyen meg olyan minta. Tomi, a párom megunta a dünnyögésemet, és azt mondta, hogy "Akkor csinálj magadnak, ilyeneket te is tudsz tervezni, nem lehet olyan nehéz megcsináltatni sem." Én fellelkesültem, mikor körbekérdeztem az ismerőseimet, ők is, és mikor látta a párom, hogy lenne rá igény, beszállt a folyamatba, ő a csendestársam. A tervezést nagyon élvezem, de a kivitelezéssel, kutatás-fejlesztéssel, megfelelő gyártó meglelésével nagyon megszenvedtünk.

Volt, hogy arra gondoltál, feladod?
Többször is. Nagyon kevés olyan cég van, aki normálisan áll a megrendelőhöz, inkább az a mentalitás jött velünk szembe, hogy "úgysem ért hozzá, nyúzzunk le róla minden bőrt", ahelyett, hogy "igen, ez egy jó ötlet, ha hosszú távon együttműködünk, mi is jól járunk". Az egyik ilyen pont az volt, mikor megleltük a megfelelő technológiát, és valaki szériára is 4600 forint/darabot mondott; de aztán mély levegőt vettünk, és kerestünk tovább.

Mennyi idő telt el az ötlettől a megvalósításig?
2-3 hónap, nem tudom pontosan megmondani, mert eleinte pár hétig csak rágódtam, hogy lenne-e értelme, de február közepén már kerestük a cégeket.

Miben különböznek a ti lemezeitek a többitől?
Szálcsiszolt sárgaréz az alapanyaguk; mindenképp valami különlegeset szerettünk volna, hogy kilógjon a sorból. A minták tervezésénél különösen figyelek az igényekre, hogy ki mit hiányol a többi lemezről. Egy kicsit mélyebb, mint az eddig megszokottak, több idő van szöszölni velük, és a kezdő nyomdázó tesztereimnek is inkább volt velük sikerélménye. Nem tömegtermék, ezért drágábbak is lesznek a többinél, de ha van rá igény és nagyobb mennyiségben csináljuk, akkor fajlagosan olcsóbb is lesz, csak addig ki kell tartani.

Mik az egyéb szempontjaid tervezésnél? Van egységes elképzelésed, hangulatod, érzésed egy-egy lemez világával kapcsolatban, amikhez kitalálod a mintákat, vagy a minták élnek a fejedben, amiket aztán összeválogatsz egy lemezzé?
Mindig kérdezem, hogy kinek mire van igénye, ez az elsődleges, de ezen kívül teljesen hektikus, hogy honnan merítem az ötleteket. Az órákat például az óraátállítás miatti bosszúságom ihlette, a tribalt pedig az, hogy díszítő tollal sosem sikerült szépen, és így sokkal egyszerűbb a mutatós végeredmény.

Hogyan képzeled el a továbbiakat, mik a terveid rövid és hosszú távon?
Rövid távon az a célom, hogy még néhányféle lemezt csináljak a kezdő kollekcióba, és hogy ezeket vigyék is, ez alapozza meg a továbbiakat. Hosszú távon szeretném kicsit megreformálni az egészet, és szélesebb körben megismertetni a nyomdázást, mert az az érzésem, hogy bele van ragadva ebbe a kis nailart-őrült szubkultúrába  de amikor a lányismerősömnek mesélem, hogy mibe fogtam, akkor egészen felajzódnak, hogy erről még sosem hallottak, és milyen jó dolog, hogy ilyen egyszerűen lehet ennyire vagány mintát csinálni a körmükre.

És végül: honnan ered a név?
Ismered a Ponciusz Pilátusz megmondja Facebook-oldalt? Az egyik barátnőm & kolleginám nagyon szerette, Ponci raccsol, a lány pedig viccből elkezdett Petlának hívni; ez rám ragadt, Tomi is mindig Petlának hív. Illetve Tomi egyik érve az volt, amikor elkenődőben voltam, mert valami nem sikerült, hogy muszáj folytatnom, mert a Petla a Plate anagrammája, és ez égi jel.

Kívánom Petrának, hogy sikerüljenek a tervei!

1926841_250461481806483_1776671283_n

A Pet’la Plate lemezek elérhetőségei:

1 megjegyzés:

  1. Jókat mosolyogtam, miközben olvastam :) Hatalmas elismerésem Petrának, hogy véghezvitte, amit megálmodott!!! :)
    Pusza: Reni

    VálaszTörlés