2012. április 27., péntek

A tűz és jég dala/Trónok harca | AjánlóPéntek


Egy kis magyarázat, bevezetés:
Klaunál láttam a "Pénteki kedvencek" sorozatot, és mivel a múltkori 5 kedvenc termék-posztom pont péntekre esett, úgy gondoltam, hogy én is csinálok ilyet, csak olyan változatban, hogy egyik héten mondjuk a kedvenc filmjeimről írok, másik héten a kedvenc könyvekről, stb. De aztán rájöttem, hogy ez így nem fog menni. Mindig is nagy gondot okozott nekem azoknak a típusú kérdéseknek a megválaszolása, hogy "Mi a kedvenc ...-ed?". Egyrészt nehéz kiemelni egy valamit, vagy akár 5 valamit, másrészt pedig folyamatosan változik, hogy épp mi a kedvenc. Így arra jutottam, hogy ezek inkább ajánló-jellegű posztok lesznek, egy valamiről fogok részletesebben írni; igyekszem változatos lenni, lesz szó filmekről, zenéről, könyvekről, sorozatokról, akármiről, ami az eszembe jut.


Bele is vágok, fogadjátok mai ajánlatomat, ami nem más, mint
 című könyvsorozat George R. R. Martintól, és a hozzá kapcsolódó sorozat, ami
néven fut az HBO-n.

A könyvsorozatnak magyarul 4 kötetét adták ki eddig: Trónok harca, Királyok csatája, Kardok vihara, Varjak lakomája, és a magyar olvasóközönség már tűkön ülve várja, hogy kiadják végre az 5. kötetet, aminek a címe Sárkányok tánca lesz, és várhatóan május-június körül fog megjelenni. Az író 7 kötetesre tervezi a sorozatot, a 6. már folyamatban van, de rajongók körében aggodalom és vicc tárgya, hogy esetleg befejezetlenül marad a regényfolyam, mert egy-egy kötet megírása éveket vesz igénybe (az 5. kötetre 6!!! évet kellett várniuk a rajongóknak), az író meg nem éppen mondható fiatalnak. A többi adatot el tudjátok olvasni wikipédián, ha érdekel, a címek mögé rejtettem a linkeket.
A műfaj fantasy, de felejtsétek el az ehhez a műfajhoz esetleg  kapcsolódó rossz érzéseiteket. Egyáltalán nem klisés vagy gagyi, itt nincsenek állandóan varázsolgató mágusok és hasonlók, vagy logikátlan történetvezetés. A fantasy-mivolta leginkább abban nyilvánul meg, hogy egy  képzelt világban játszódik a történet, amihez nyilván hozzátartozik néhány igazából-nemlétező-lény, de egyáltalán nem ezek adják a történet lényegét. A történet... Több szálon futó, izgalmas, magával ragadó. Az izgalmast úgy képzeljétek el, hogy hiába határozod el, hogy a következő fejezetnél abbahagyod az olvasást, amint a végéhez érsz, történik vagy kiderül valami, és nem tudod lerakni a könyvet. Akkor sem, ha hajnali 5 óra van, te meg másnap délelőtt vizsgázni mész (true stroy...). Sok-sok szereplő van, a történetet az ő szemszögükből látjuk. Minden-mindennel összefügg, sosem tudhatod, hogy kinek/minek van fontos szerepe  - amit még nem látsz, aztán majd nagyot koppansz száz oldallal, vagy 1-2 könyvvel később.
A történetről nem írok, a fenti wikipédiás linken el tudjátok olvasni az alapfelállást, de fontos, hogy csak ezt az oldalt olvassátok, a könyvek külön oldalait ne, ha el tervezitek olvasni a sorozatot :)
Sajnos egyáltalán nem tudtam visszaadni, hogy miért is olyan jók ezek a könyvek, szóval kezdjétek el olvasni őket, akkor ti is meglátjátok :) Ha tehetitek, előbb olvassátok el a könyveket, mint megnéztétek a sorozatot, írásban pl. jobban ütnek a fordulatok, szerintem teljesebb élmény.

A sorozat olvasásának 5 szabálya:
1. Ne kedvelj meg senkit - mert előbb utóbb rossz lesz neki...
2. Ha már azt hitted, hogy valakinek nem lehet rosszabb, tévedsz!
3. Figyelj oda az álmokra!
4. Ne bízz meg senkiben - Martinban se!
5. Ne olvass Wikipediát, ha valamit nem értesz - mert olyat találsz ott, amit nagyon nem akartál látni.

És most azok kedvéért, akiknek nincsen ideje olvasni, vagy csak szimplán nem szeretnek, írnék a tévésorozatról is.
Az HBO-é a sorozat, hétfőnként 22:00-tól látható a legújabb rész, eredeti nyelven, magyar felirattal; ha valaki szinkronosan szeretné nézni, az vasárnaponként szintén 22:00-tól teheti meg, 2 rész csúszással. Sok mindent nézek magyar nyelven, amit mások nem, de ebben az esetben még én is azt mondom, hogy nem érdemes szinkronosan nézni a sorozatot. A vetítés most tart a 2. évadnál.
A sorozat 1. évada nagyjából híven követte az 1. könyvet, a 2. évadban már elég durva változtatások vannak.
Igazából csak két dolog van, ami nem tetszik:
1) a nézettség növelésének érdekében mutatott túl sok, és a történet szempontjából abszolút érdektelen szexjelenet és/vagy meztelenkedés (ez főleg a 2. évadra jellemző). Én egyáltalán nem vagyok prűd, de amikor azt látom, hogy már megint pucérkodás van, úgy, hogy van olyan szereplő, illetve történetszál, akit/amit úgy, ahogy van, teljesen kihagytak az adaptációból, akkor...
2) Ez nem feltétlenül a készítők hibája, nyilván teljesen más műfaj a sorozatkészítés, de... Kb a szádba rágják az összefüggéseket; a sejtéseket, amik a könyvben lassan, élvezetesen válnak bizonyossá, amit neked kell összerakni az infómorzsákból, azt itt kész tényként közlik. Le vannak butítva a dolgok, na.
A színészek közül van aki telitalálat, van aki jó, és van aki nem hozza azt a karaktert, amit kéne, de általánosságban elégedettek lehetünk.
A díszletek szépek, ha valamit nem tudnak jól megcsinálni pénzhiány miatt, akkor azt inkább kihagyják, vagy másképpen oldják meg, nincsen gagyi CGI (kivéve egy jelenet, elképzelni sem tudom, hogy azt hogy gondolták :D)
Összességében jó a sorozat, de a könyvek sokkal, de sokkal jobbak!


Végül egy magyar nyelvű oldalt ajánlok, ami mind a könyvekkel, mind a tévés sorozattal foglalkozik, és szerintem nagyon jók, én sokat járok a fórumra, akár csak olvasgatni:
gameofthrones.hu

Ti ismeritek a könyveket vagy a sorozatot? Szeretitek?


Update

Találtam egy vicces videót, ami egyaránt kapcsolódik a sminkeléshez és a Trónok harcához :D

2 megjegyzés: